Луцьк, пр. Волі 5, 3-й поверх
(095) 164-23-24, (098) 402-27-04, (093) 649-06-64
contact@sn.lutsk.ua

Набув чинності закон про право власності у багатоквартирному будинку - Служба нерухомості «Волинь»

Набув чинності закон про право власності у багатоквартирному будинку

Набув чинності закон про право власності у багатоквартирному будинку

Починаючи з 1 липня, в Україні набрав чинності закон №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Даний закон регулює відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов’язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку; визначає такі поняття як «багатоквартирний будинок», «спільне майно багатоквартирного будинку», «управитель багатоквартирного будинку», та інші.

Закон вводить принцип пропорційності голосів власників відповідно до їх частки власності житлової / нежитлової нерухомості та письмовим опитуванням одночасно з проведенням загальних зборів. До прийняття даного закону кожен співвласник мав лише один голос незалежно від загальної площі майна, що йому належить.

Рішення, ухвалене на загальних зборах, вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники майна, загальна площа яких перевищує 75% від загальної площі житлових та нежитлових приміщень будинку, окрім рішень з питань, зазначених у 2 і 3 частині 10 статті — у цих випадках рішення вважається прийнятим при наявності голосів співвласників приміщень, площа яких перевищує 50% від загальної площі житлової/нежитлової нерухомості будинку.

Якщо рішення не набрало потрібної кількості голосів «за», проводиться письмове опитування власників, що не голосували на зборах, яке триває протягом 15 днів з дати проведення зборів. Якщо протягом опитування рішення не набрали достатньої кількості голосів, вони вважаються неприйнятими.

Спільним майном багатоквартирного будинку вважаються приміщення загального користування, несуче-огороджувальні конструкції будинку, прибудинкова територія, комунікації (електричне, сантехнічне та інше обладнання), яке обслуговує більше одного приміщення будинку. Таке майно не може бути поділене між співвласниками та відділене від частки спільного майна.

Також законом визначаються умови управління багатоквартирним будинком управителем, порядок та строки договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Поділитись:
Додано: 2 липня 2015
Переглядів: 2432